2017. augusztus 27., vasárnap

1978

Az Olympia szolgáltatói egységgel kapcsolatos cikkek a Dunántúli Napló 1960-1975 között megjelent számaiból

1978

                                       
1978-01-27 / 27. szám (7. old.)
A CIGÁNYBÁL műsorában február 9-én este MADARÁSZ KATI, SZENTENDREI KLÁRI, KISS KÁROLY, HOLLAY BERTALAN és BÍZÓ JÓZSEF lép fel. Műsorvezető: Szolnoky Gyula. A műsort az OLYMPIÁ-ban DÖRÖMBÖZŐ GÉZA népi zenekara, a mohácsi BÉKÉ-ben SZALAI JÓZSEF (Dódi) népi zenekara kíséri. Asztalfoglalás, vacsorarendelés az üzletvezetőnél. 



1978-02-03 / 34. szám (2. old.)

NAGY SIKERREL MUTATKOZTAK BE AZ OLYMPIA FEBRUÁRI BÁR MŰSORÁNAK SZEREPLŐI.



1978-02-07 / 38. szám (4. old.)





1978-02-07 / 38. szám (7. oldal)
FEBRUÁR 9-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN ESTE 8 ÓRÁTÓL CIGÁNYBÁL A „BÉKE” ÉTTEREMBEN MOHÁCS, AZ „OLYMPIA” ÉTTEREMBEN PÉCS, ASZTALFOGLALÁS, VACSORARENDELÉS AZ ÜZLETVEZETŐNÉL.




1978-04-08 / 96. szám (2. old.)

Német gasztronómiai hét az Olympia Étteremben
A „Vendégvárás a Mecsek alján” rendezvénysorozat keretében német gasztronómiai hét kezdődik holnap este Pécsett, az Olympia Étteremben, az NDK-beli Stralsund város vendéglátó csapatának közreműködésével. Az ottani Vendéglátó Kombinátból érkező szakácsok, felszolgálók — viszonozva baranyai kollégáik március végi sikeres stralsundi vendégszereplését — közel húsz étel bemutatásával egy teljes héten át adnak ízelítőt a német konyha különlegességeiből, a zenészek pedig pattogó ritmusokkal húzzák majd a talp alá valót április 9-től 16-ig az Olympiában, közben egy nap, 15-én a Fenyves étteremben. Előzetesként néhány ínyencség az étlapról: a kapitány reggelije, tanácsurak nyársa, töltött lipcsei hústekercs, főtt sertéscsülök borsópürével.         
            Amint a helyfoglalások mutatják, a rendezvény iránt nagy az érdeklődés, főleg a németek lakta községekből, amelyekből szervezett csoportok érkezését is jelezték.          




1978-04-14 / 102. szám (2. old.)

MA Stralsundi esték az Olympiában 
Hároméves vendéglátós szakmai kapcsolat


Mit reggelizik a kapitány? Tatárbifszteket, vodkával. Artur Bartz stralsundi szakács elmondása szerint a tatárbifszteket épp úgy készítik, mint nálunk, de arra a kérdésemre, hogy mennyi vodkát iszik a kapitány a tatárbifsztek mellé, diplomatikusan csak annyit válaszolt: a tengeren sokat isznak…
            Stralsund 75 000 lakosú kisváros, Rostock mellett a tengerparton. Az ott élők halakkal és halászhajók gyártásával foglalkoznak, és jóízlésű gasztronómusok. Ezt nemrégen bizonyították be, amikor az ősi Hanza-város ónémet gót-stílú házacskái közé bevonult a Baranya megyei Vendéglátó „stábja”, hogy magyar gasztronómiai hetet tartson. Az NDK- beli vendéglátósokkal ez már három éves szakmai kapcsolat, amely Görcs Károly igazgató szerint egyre mélyül. A néhány fős tapasztalatcseréből ma már kölcsönös „hetek” megtartása lett. Zenészek, felszolgálók és szakácsok lepték el a stralsundi Baltika Éttermet márciusban, a stralsundiak e héten adják vissza a látogatást. Heinz Ruch, a németek vezetője mondta el kérésemre, hogy miből van a „Tanács-urak nyársa” nevű eledel. Ez egy borjúhúsból készült imbiszféleség, amit értekezletek előtt amúgy állva bekaphatnak. (A borjút nem Stralsundból terelték idáig, az magyar.)       
            És hogyan emlékezik a kintlétre Farkas Zoltán, a „magyar csapat” és az Olympia Étterem  vezetője, aki most a házigazda tisztét tölti be? Elmesélte, hogy Stralsundban rendkívül kedvesen fogadták a magyarokat, a főpolgármester helyettese fogadást adott a tiszteletükre. Egy hétig a kisváros fókuszpontjában szerepeltek. A Baltika étterem délután 4-kor nyitott, a terem zsúfolásig megtelt — az első csoporttal. Ök 17.30-kor elhagyták a helyiséget, 18 órakor jött a következő turnus… 20 órakor pedig a harmadik. A Hanza-polgárok igen fegyelmezetten hajtották végre ezt a gasztronómiai kalandot, Farkas Zoltán egyedül a vendégkört irigyelte. A magyar ételek közül a legnépszerűbbnek a zengővárkonyi sertéstekercs bizonyult, de sokan megszerették a gulyáslevest, a bakonyi bordát, a mecseki gömbpalacsintát. Választék volt, 27 féle magyar ételspecialitást kínáltak fel odakinn.         
            Nálunk pedig a stralsundiak sikere nagy. Az ételek rendkívül finomak, a kiszolgálás roppant udvarias, figyelmes. Holnap a Fenyves Étteremben mutatkoznak be, kíváncsi leszek, hány kapitány reggelizik meg estefelé.

K. P.



1978-04-15 / 103. szám (7. old.)







1978-04-30 / 118. szám (2. old.)


Kiváló szövetkezetek, kiváló vállalat 
Ünnepi gyűlés Mohácson, Pécsett és Pécsváradon


Bővülő lakossági szolgáltatás egyre magasabb színvonalon, így jellemezhetjük tömören a Baranya megyei Fodrászipari Szövetkezet munkáját, amelynek egységei ma már a megye mind több kisközségében megtalálhatók. Az elmúlt évben négy új fodrászüzletet nyitott a megyében a szövetkezet, s ezzel 71 baranyai településre terjesztette ki hálózatát. Árbevételükből, amely tavaly megközelítette a 34 millió forintot – 11,7 százalékkal nőtt egy év alatt – jelentős összeget fordítottak üzleteik korszerűsítésére. Tavaly egyetlen év alatt három üzletet teljesen felújítottak és 43 fodrászüzletükben cserélték ki, korszerűsítették a berendezést. Szolgáltatási színvonalukat más módon is növelik. Lépést tartva e szakmában olyan gyors divatváltozásokkal, a szövetkezet megszervezte a fodrászok rendszeres továbbképzését, amibe – a megyében egyedülálló módon – nagy létszámban vonták be a gyesen lévő kismamákat is. A szövetkezet fodrászai évek óta részt vesznek és díjakat nyernek a hazai és nemzetközi fodrászversenyeken, két dolgozójuk állandó tagja a magyar fodrászválogatottnak. 
            Múlt évi kimagasló eredményeik alapján a Baranya megyei Fodrászipari Szövetkezet – öt éven belül immár negyedszer – ismét elnyerte a Könnyűipari Minisztérium és az OKISZ által adományozott Kiváló Szövetkezet címet. A kitüntetést szombaton délután Pécsett, az Olympia éttermében megtartott ünnepi közgyűlés keretében dr. Tóth József, az OKISZ szövetkezetpolitikai főosztályvezetője nyújtotta át Bárdosi Lászlónak, a szövetkezet elnökének, gratulálva az egész kollektíva jó munkájához.

*
            — Ünnepi közgyűlést tartottak szombaton, délután Pécsváradon, a művelődési ház nagytermében is abból az alkalomból, hogy a Pécsváradi ÁFÉSZ 1977. évi kiemelkedő tevékenysége alapján ismét elnyerte a Belkereskedelmi Minisztérium, a SZÖVOSZ és a KPVDSZ által adományozott Kiváló Szövetkezet címet.    
            A mind szigorúbb versenyfeltételek miatt a megye tizenhat fogyasztási szövetkezete közül ezúttal kettőt tüntettek ki. A Pécsváradi ÁFÉSZ-t, mint a megye legegyenletesebben fejlődő szövetkezetét, azonban nem első ízben. A 3500 tagot számláló, 36 milliós közös vagyonnal rendelkező, tehát viszonylag kis ÁFÉSZ, tavaly is igen jelentős kereskedelmi, felvásárlási és ipari tevékenységet fejtett ki körzetében. Árbevételét, amely meghaladja a 228 milliót, 30 millió forinttal, vagyis 16 százalékkal növelte. Tiszta nyeresége elérte a 10 millió forintot. Elismerésre méltó munkát végzett tehát az ÁFÉSZ 318 dolgozója, akik közül igen sokan kis falvakban munkálkodnak a lakosság mindjobb ellátásán. Az ÁFÉSZ 13 községben végzi a lakosság kereskedelmi ellátását és a kisárutermeléssel kapcsolatos ellátási, terményfelvásárlási munkát. Jelentős eredményt értek el a szakcsoportok szervezésében, tavaly 4 új szakcsoportot hoztak létre s körzetükben ma már 717 kistermelő, 16 szakcsoportban tömörülve végzi szervezetten a mezőgazdasági árutermelést.    
            Ezek az eredmények fejeződnek ki a magas kitüntetésben, amelyet a szombaton megtartott ünnepi közgyűlésen Szegedi Ernő, a MÉSZÖV elnökhelyettese nyújtott ót Bauer Lászlónak, az ÁFÉSZ elnökének, s rajta keresztül a szövetkezet minden dolgozójának.

*
A Mohácsi Városqazdálkodási Vállalat elmúlt évi jó munkáját a Kiváló Vállalat címmel ismerték el a felettes szervek. A kitüntetés átadására tegnap délelőtt került sor. Nagy Tibor, a vállalat igazgatója köszöntötte a dolgozó kollektívát, valamint a vendégeket, közöttük Kis Albertet, a HVDSZ Központi Vezetőségének osztályvezetőjét, Hajós Ferencet, az MSZMP Mohács városi bizottságának titkárát, Fischer Jánost, a városi tanács elnökét, valamint Bari Lajost, a HVDSZ Baranya megyei titkárát. 
            A Kiváló Vállalat kitüntetést Kis Albert adta át Nagy Tibornak, aki ez alkalommal vehette át a Kiváló munkáért miniszteri kitüntetést is. Jágity István brigádvezető miniszteri dicsérő oklevélben részesült, a szakszervezeti munkában kifejtett kimagasló tevékenységéért Papp Sándorné, a HVDSZ kitüntető oklevelét kapta.    





1978-05-02 / 119. szám (7. old.)

Indulnak az ellenőrző csoportok, az URH-autók a városi rendőrkapitányság elől. Mindegyik csoport pontosan megkapta feladatát, köztük azt is, hogy melyik italboltban, étteremben nézzen körül. Az egyikhez én is csatlakozom.            
Este hét óra, – a Csendes étterem most nevéhez illően valóban csendes. Asztaltársaságok beszélik meg a nap eseményeit – közben nagyokat kortyolnak a söröskriglikből. Az asztaloknál ülőkhöz rendőrök lépnek; – „Kérem a személyi igazolványát!” Gyorsan folyik az ellenőrzés, – végül is minden rendben. „Ma nincs fizetési nap, így csak a szokásos forgalom” – mondja a pincér. A Jóbarát italboltban viszont mintha fizetési nap lenne. Dugig a kis „csehó”, – idősek, középkorúak, fiatalok, férfiak, nők „isszák a hegy levét”… Az asztalok közt gyerekek szaladgálnak, de aztán „gyorsan elhúzzák a csíkot”. Kis csendélet is tarkítja a szórakozást. Középkorú férfi jön be, körülnéz, aztán hirtelen – mint aki megpillantotta keresettjét – az egyik asztalnál a szó szoros értelmében sírva vigadó nőhöz lép, két kézzel erőteljesen megragadva kiemeli a társaságból, aztán tuszkolja kifelé… Keresetlen szavakkal szidja, mint a bokrot, hogy megint itt találta a fröccsöspohár mellett. „Az élettársa, – így van ez minden este, innen rángatja haza az asszonyt…” – adják a felvilágosítást az alapos helyi ismeretséggel rendelkező törzsvendégek.       
            Elcsukló hangú nótázás… Zaj, füst.  Sűrű itt a levegő, ha földobnék, egy forintot nem esne le – szokás mondani a helyzet jellemzésére. Megakad egy pillanatra az igazoltatás gyors folyamata, mert az egyik asztaltársaságnál fiatalkorú is sörözik. Tisztázni kell: ki rendelte a sört, a fiú-e vagy valaki más, – no és természetesen az ital felszolgálóját is enyhén szólva elmarasztalás terheli a szabály megszegése miatt. Egy másik asztalnál „Nincs nálam semmiféle igazolvány” a válasz a „Kérem a személyi igazolványát” kérésre. „De ismernek itt a többiek, – ugye, fiúk?” „Ismerjük, rendes gyerek”, – kezeskednek érte. A folytatása már a kapitányság épületében, a rendőrtisztnek feleli: „elvesztettem”. Aztán szép lassan egyéb dolgok is kiderülnek. Munkahelyét önkényesen otthagyta, – javító-nevelő munkára kötelezték gyermektartásdíjfizetésnek elmulasztása miatt.  Hónapok óta alkalmi munkából él, –egy kútásó kisiparosnál. Mint mondja, megkeresi a havi négyezer forintot. „Ebből nem lehetne kifizetni a havi négyszáz forint tartásdíjat?” Vállvonás a válasz, aztán megszólal: „Most már átváltoztatták a javító-nevelő munkát három hónap huszonhét nap elzárásra. Azt hiszem a jövő héten kell bevonulnom a büntetés letöltésére.”           
            Éjjel tizenegy óra körül az idő, a másik „kérdező-szobában” is kopog az írógép. Az egyik ismert „tömegszállásról” – egy garázs – hozták be a fiatalasszonyt. A tulajdonos csavargóknak és egyéb hasonszőrűeknek adja ki albérletbe. Most éjjel is voltak benne vagy tízen. Köztük ez a fiatalasszony, aki Ibafáról érkezett, miután családját elhagyta. Korábban a Szigetvári Konzervgyárban dolgozott, önkényesen kilépett és egyenesen Pécsre jött, szerencsét próbálni.   Hogy miből él, nem nehéz kitalálni… A garázslakók is „megszánják”… „Ebből fogda lesz” – mondja a rendőrtiszt.  „Na és, kibírom” – mindössze ennyi a válasza. 
Míg a területen dolgoznak az ellenőrzőcsoportok, – kis gyors számvetés az eddig tapasztaltakról: viszonylag sok a lejárt, elhasznált, megrongálódott személyi igazolvány. Nem egyből több lap is hiányzik. A másik tapasztalat: sokan nem hordják magukkal a személyit. Véletlenül is bekerülhetnek egy ellenőrzésbe és akkor kezdődhet a magyarázkodás… Pedig a személyi igazolványt „tulajdonosa köteles megőrizni, magánál tartani és a hatósági személyek felhívására adatainak igazolása céljából átadni”… Két fiút kísér a folyosón a rendőr.  Dombóvárról szöktek szüleiktől, itt csavarogtak a városban és kérdezősködtek: merre a határ?      
            Közeleg az éjfél, egy ellenőrző csoport a Hullám étterembe érkezik. Szól a zene, az asztaloknál egyetlen szabad hely sincs, a parkett is megtelt, – ropják a táncot az Indián nyár zenéjére. Állok a zenekar mellett – mert a vendégeknek ezt a tömegét „áttörni” úgyszólván lehetetlen vállalkozás. Közelemben „enyhén spicces” nő táncol, partnerét fogódzónak használja az összeesés ellen… Különben a hangulat kitűnő… Nyolc vendég azonban az étterem előtt parkoló rendőrségi mikrobusz felé tart…

Záróra.   Csapódnak a taxik ajtajai, indulnak utasaikkal hazafelé, vagy ki tudja merre… Az Olympia még nyitva van… Fiatal pár lép ki az ajtón, az tán szorosan egymáshoz simulva indulnak.  Hiába, hűvös még az éjszaka…

Garay Ferenc





1978-06-06 / 154. szám (7. old.)
Az „OLYMPIA” júniusi műsorában nagy sikerrel szerepel esténként BÁRDOS LÁSZLÓ énekes, MEDGYES ÉVA táncosnő és a PEDRÓ-SHOW. Műsorszünet: szerda.  




1978-06-29 / 177. szám (7. old.)

Az Olympia júliusi műsorában: PEDRO-SHOW, LÉHNER JUDIT táncdalénekesnő és MEDGYES ÉVA táncosnő szerepel.



1978-10-10 / 280. szám (4. old.)


Klubnapot tart október 27-én este 18 órai kezdettel Pécsett, az Olympia étteremeben a Magyar Autóklub megyei szervezete.  Ebből az alkalomból osztják ki az 1977. évi balesetmentes közlekedésért járó emlékplaketteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése