2017. április 23., vasárnap

1968

Az Olympia szolgáltatói egységgel kapcsolatos cikkek a Dunántúli Napló 1960-1975 között megjelent számaiból

Források 1968-ból



1968-02-20 / 42. szám (6. old.)




1968-03-10 / 59. szám (9. old.)
Mecsek Rallye          
Az eredményhirdetésre és díjkiosztásra március 17-én, vasárnap este 6 órakor kerül sor Pécsett, az Olympia étteremben.

1968-07-25 / 173. szám (5. old.)
A Koronától a Fehér farkasig       
A szocialista vendéglátóiparnak is megvannak a maga nevezetességei. Az idegenforgalmi látványosságnak is beillő Olympia étterem és bár esetenként reprezentatív fogadások és speciális nagybálok színhelyévé válik.

1968-07-27 / 175. szám (3. old.)
Miért nincsenek műsorok a szórakozóhelyeken?
Bár a tavalyihoz képest csökkent a vendéglátóipar forgalma, a szerkesztőséghez érkezett kérdések tömege mégis azt tanúsítja, hogy sokakat foglalkoztatnak a vendéglátással kapcsolatos nehézségek. Olvasóink ezúttal a legilletékesebbektől kapnak választ.  
Demjén Anikó debreceni tanárnő: Diák csoporttal jártam Pécsett. Sajnos, a tejbisztrón kívül nem találtunk olcsó étkezőhelyet, ez viszont túlságosan szűknek bizonyult. Tudomásom szerint három bisztrója van Pécsnek, mindhárom kicsi. Mit tesznek újabb bisztrók nyitása, a meglévők bővítése érdekében?

A Megyei Tanács kereskedelmi osztályának válasza:           
— A déli városrészben 3000 adagos önkiszolgáló étterem épül majd, amely nagymértékben csökkenti étkeztetési gondjainkat.  A Széchenyi tér környékén is szükség volna nagyobb áteresztő képességű bisztró létesítésére. A közigazgatási és hivatali centrum áttelepülésével előreláthatólag felszabadulnak olyan helyiségek (pl. Beruházási Bank), amelyek ezt a célt szolgálhatnák. Lényegében Pécs m. j. város fejlesztési koncepcióján múlik, hogy a bisztró-létesítés kívánságának helyt adnak-e. A tejbisztró bővítésére is volna lehetőség, de csak a szomszédos könyvesbolt teljes kártalanítása mellett. Ez azonban túl nagy megterhelést jelentene a vendéglátó vállalat számára.    
Ambrus Zoltánné, Csepel, Csillag-telepi lakos: Pécsi tartózkodásom idején kissé lehangolónak találtam az étlapokat. Hiába kerestem tájjellegű ételeket vagy pl. vadhúsból, szárnyasokból készült különlegességeket.
Katona József igazgatótól kértünk választ:    
— Üzleteink zömében készítenek tájjellegű ételeket, ételkülönlegességeket. A Dózsa klubban rendszeresen kapható körömpörköltnek, pacalpörköltnek például messze híre van. Több egységünkben főzik a halpörköltet, a különleges hideg gyümölcsleveseket. A vad-ételek étlapon tartásának komoly akadályai vannak. Ilyen a vadhús beszerzésének korlátozott lehetősége. Az elmúlt hetekben vásároltunk néhány lőtt vadat, de az egészségügyi előírások miatt nagyobb részüket el kellett dobni. Amikor a vadhús étlapra került, kiderült, hogy a vendégeknek csak kis hányada kereste. Az Olimpia étteremben, Pécsett, a Baranyában, Harkányban, a Mecsek étteremben Komlón mindig főznek különlegességeket.
Dr. Pajor Géza főorvos, Szombathelyről küldött levelet: A Pannónia bár vendéget túlságosan zavarják a szálló és a környék lakóinak nyugalmát.  — A főorvos panaszát alátámasztják az Uránvárosból és más éjszakáig nyitvatartó szórakozóhelyek környékéről érkezett bejelentések.            
—  A csendrendeletet leggyakrabban a város központjában és az Olimpia környékén sértik meg a szórakozóhelyekről távozó emberek. Épp ezért ezeken a területeken fokozott ellenőrzéseket végeznek a rendőrök.  1968-ban a Széchenyi tér és a Kossuth Lajos utca környékén, valamint Újmecsekalján több, mint félszáz szabálysértési feljelentést tettek és több, mint ezer figyelmeztetést alkalmaztak. Azért lényegesen több figyelmeztetést, mert az elkövetők többsége jószándékú, becsületes ember. A csendrendelet megszegése szabálysértésnek számít és 500 forintig terjedő bírsággal sújtható. 1968 október 1-től az új szabálysértési kódex szerint a bírság 3000 forintig terjedhet, ennek megfelelően várható, hogy a visszatartó erő is lényegesen nő.      
Szokola Gáborné pécsi olvasónk arról érdeklődik, mikor adják vissza vendéglátás céljaira a korábban működő Kávéházak, éttermek, pl. a megyei tanács épületében lévő volt Royal helyiségeit?
Jakabos Zoltánné kereskedelmi osztályvezető válasza:        
— Aligha van kilátás arra, hogy a korábban vendéglátás céljaira használt helyiségeket visszakapja a szakma. Ezek a helyiségek többnyire társadalmi, kulturális célokat szolgálnak, de a más vállalatok által használt helyiségek visszaszerzése is csak kártalanítással volna megoldható. Emellett az egészségügyi, szociális és munkavédelmi követelmények is annyira megnőttek, hogy a korábbi kávéházakból, éttermekből nagy alapterületű, korszerű egység ma már aligha alakítható ki. A régi házakban végrehajtott felújítások igen költségesek, ezért inkább új létesítmények megvalósítására törekszünk. Miklós Ottó pécsi lakos a vendéglátó egységekben adható műsorokat hiányolja. Táncosnők, énekesek, pantomin művész, esetleg bűvész foglalkoztatására gondol, és a Vendéglátó Vállalat tervei felől érdeklődik.     

A vállalat Igazgatójának véleménye:
— Pécsett csak a Pannónia bárban van éjszakai műsor. Mi a belvárosban nem rendelkezünk éjszakai műsor rendezésére alkalmas helyiséggel, ezért azzal a gondolattal foglalkozunk, hogy az Olympia presszó nyitvatartását hajnali 4 óráig meghosszabbítjuk és ott bárműsort adunk. A műsor szolgáltatásának komoly akadálya, hogy a művészek igen magas gázsit kérnek. Ezen túl napi szállodai és étkeztetési igényük olyan nagy költséget jelent, hogy azt egy-egy vendéglátó egység viszonylag gyenge forgalma nem bírja el. Nyáron befolyásolja a műsorszolgáltatást az a tény is, hogy az Olympiához túl közel vannak a lakóházak és a lakók egyrészt a zaj, másrészt a hangos zene miatt joggal panaszkodnak.           
Végül Kisander Tibor kérdésére, hogy miért nem árusítanak Pécsett és Harkányban Coca-colát és miért nem állítanak fel szörpadagoló automatákat, a megyei tanács kereskedelmi osztálya válaszol.
—  A Coca-colát Magyarországon az Országos Likőripari Vállalat gyártja és hozza forgalomba külkereskedelmi megállapodás alapján. A gyártás és értékesítés felett ellenőrzést gyakorol a külföldi cég osztrák kirendeltsége. A minőség védelme, illetve a védjegy minőségi tartalmának biztosítása érdekében nincs lehetőség a gyártás decentralizálására. Emellett csak ott engedik a Coca-colát árusítani, ahol ennek technikai feltételei is biztosítottak.            
A szörpadagoló automaták felállításának elsősorban devizával kapcsolatos akadályai vannak. A belkereskedelmi minisztérium csak külföldön vásárolhat automatákat. Ezeket a fővárosban és a Balaton környékén helyezik el. Ha e területek igénye kielégített lesz, esetleg sor kerülhet rá, hogy a vidéki városokban — Pécsett is — automaták segítségével értékesítsenek szörpöt és egyéb áruból nem kifizetődő egy-egy automata felállítása, mert beállításához és üzemben tartásához külön szakember alkalmazása szükséges. A kérdéshez tartozik még, hogy nálunk ma még megoldatlan az automaták üzemeltetéséhez szükséges szárazjég szállítása.
Harsányi Márta
1968-08-29 202. szám (3. old.)
Ezüstserleget nyert az Állami Biztosító Baranya megyei Igazgatósága
A biztosítási tevékenység legszebb, országos munkasikerét ünnepelték tegnap este az Olympia étteremben tartott ünnepélyes munkaértekezletükön az Állami Biztosító Baranya megyei Igazgatóságának dolgozói, amelyen részt vett dr. Nagy József, a Megyei Pártbizottság titkára is. A gazdaságirányítási rendszer reformja óta eltelt időszakban a megyék igazgatóságai közül ugyanis a baranyai működött legeredményesebben. […]



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése